Minke Roelants

                                                                                                                                                                                     

Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Homeopathie, Leefstijl en Voeding

Lid NVKH

 

Haal het beste uit jezelf

 

 

Home

Homeopathie

Leefstijl & Voeding

Kindertolk

Bloom

PSYCH-K

Over Mij

Tarieven

Contact

 

 

lycopodium-clavatum-1

 

'Faalangst'

 

 

Hij is 13 jaar en zit samen met zijn moeder voor me. Hij heet Thijs en is een "skater". Hij heeft een grote wijde broek aan waar kettingen aan hangen; stoer en sportief, een leuke jongen om te zien. In het begin is hij een beetje stug, een beetje stoer doenerig, hij doet alsof er niets aan de hand is. Toch heeft hij wat last van 'faalangst'.

 

Soms heeft Thijs last van pijn in zijn buik en na wat langer praten vertelt hij dat hij bang is dat hij niet in de groep wordt opgenomen. Het presteren op school drukt zwaar op hem en ook het 'erbij willen horen' brengt de nodige stress met zich mee. Op school heeft hij vaak een grote mond maar eigenlijk is hij veel onzekerder dan hij zich voor­doet. Vroeger, vertelde zijn moeder, was hij thuis soms onmoge­lijk; de kleine dicta­tor, maar op school een allergemakke­lijkst kind. Lachend zegt ze: 'op school een engel maar thuis ....'.

 

Nu merkt ze dat Thijs alles ervoor doet om mee te doen. Dat hoort er bij deze leeftijd ook wel een beetje bij, maar die faalangst dat is toch wat minder. In de buurt speelt Thijs graag met jongere kinderen. Dat heeft hij altijd al gedaan. Hij houdt ervan om de oudste en de beste te zijn. Niemand mag weten dat hij zich soms zo onzeker voelt; dat vindt hij een grote afgang. Hij wil juist 'cool' zijn en er helemaal bij horen en dus gedraagt hij zich door zijn onzekerheid juist extra stoer. Moeilijk soms om echt contact te maken, zegt z'n moe­der. Toch weten we wel: een grote mond en een klein hartje.

 

Ook is er ontdekt dat hij wat dyslectisch is. Vandaar dat het moeilijker gaat op school en dat voedt ook weer die faalangst.

's middags rond een uur of vier is hij helemaal op; dat duurt een uur en dan trekt het weer wat bij. Thijs heeft ook een enorme behoefte aan zoet; een echte zoetekauw. Met eten zijn z'n ogen groter dan zijn maag. Een vol bord schept hij vaak op terwijl het al wat te veel is. Hij krijgt dan gauw een opge­blazen gevoel in zijn buik. Alles bij Thijs is eigenlijk wat opgeblazen; hij gedraagt zich stoerder dan hij eigenlijk is, hij kan ook prachtig overdrijven en opscheppen, maar van binnen is zijn zelfvertrouwen niet groot.

 

Dit alles is heel typerend voor een bekend homeopatisch middel wat bij uitstek geschikt is voor faalangst. Het middel wordt vaak ingezet bij faalangst in de puberteit waarin veel kinderen meedoen om erbij te horen en stoer doen maar eigenlijk onzeker zijn; een grote mond hebben maar een klein hartje. Grappig is ook dat zelfs de dyslectie typerend is voor het middel. Na het middel komt Thijs veel lekkerder in zijn vel te zitten en maakt een hoop minder fouten op school.